Naslov (srp)

Glikemijski indeks namirnica i glikemijsko opterećenje kao faktori rizika za ishemijsku bolest srca : doktorska disertacija

Autor

Nikolić, Maja D.

Doprinosi

Kostić, Živka
Mitrović, Radunka
Ilić, Stevan
Mitić-Zlatković, Marina
Petrović, Branislav

Opis (srp)

U osnovi većine kardiovaskularnih bolesti je ateroskleroza , koja ugrožava srce i dovodi do razvoja ishemijske bolesti srca (IBS). U ukupnom morbiditetu kardiovaskularnih bolesti IBS učestvuje sa preko 40 %, a čak 56% našeg stanovništva završi život usled nekog kardiovaskularnog obolenja. Medju stanovništvom mladjim od 60 godina za čak 40 % je fatalna neko od kardiovaskularnih oboljenja prestana, a Srbija se nalazi u grupi zemalja sa relativno visokim rizikom umiranja od koronarne bolesti kod osoba oba pola u uzrastu od 40 do 49 godina (Vukotić, Nedeljković, 1994.; Ostojić i sar, 2002.). Ishemijska bolest srca je značajan uzrok invalidnosti, gubitka radne sposobnosti, prevremene smrtnosti i sve većih cena zdravstvenih usluga, posebno u zemljama sa niskim prirodnim priraštajem, u kojima dominira starije stanovništvo. Zbog velikog socijalno medicinskog značaja IBS, mnogobrojna istraživanja u svetu i kod nas bila su usmerena na sprečavanje, rano otkrivanje ili suzbijanje jednog ili više faktora rizika za ishemijsku bolest srca

Opis (srp)

Prilog: 1. Anketa o učestalosti uzimanja namirnica ; 2. Izračunavanje glikemijskog indeksa. Umnoženo za odbranu. Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet., 2004, Bibliografija: str. 100-126.

Jezik

srpski

Datum

2004

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licence
Creative Commons CC BY-NC-SA 2.0 AT - Creative Commons Autorstvo - Nekomercijalno - Deliti pod istim uslovima 2.0 Austria License.

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/at/legalcode